fbpx
Connect with us

Local Attractions

Ini 4 Air Terjun Menarik Di Kuching Yang Anda Perlu Kunjungi

Published

on

kubah

Ini 4 Air Terjun Menarik Di Kuching Yang Anda Perlu Kunjungi

Sekiranya anda mencari aktiviti untuk dilakukan di hujung minggu, berkelah di air terjun merupakan antara aktiviti menarik yang anda boleh lakukan. Apatah lagi jika hari panas terik berterus. Di sini kami sertakan 4 Air Terjun Menarik di Sekitar Kuching yang anda boleh lawati.

  1. Ranchan Pool, Serian.

ranchan

Ranchan Pool terletak di Serian dan sudah terkenal sejak dari dahulu lagi. Jarak perjalanan dari Bandaraya Kuching adalah 70km dan 1 jam perjalanan. Lokasi Ranchan Pool adalah seperti di bawah :

2. Kubah National Park

kubah

Kubah National Park terletak di Matang. Hanya 28 KM dari Bandaraya Kuching. Jarak perjalan kebiasaanya hanya 30 minit sahaja. Lokasi Kubah National Park adalah seperti peta di bawah :

3. Taman Negara Gunung Gading

gunung gading

Bagi anda yang berkunjung ke Taman Negara Gunung Gading untuk melihat bunga rafflesia, anda juga boleh mandi air terjun di sini. Jarak perjalanan dari Bandaraya Kuching adalah 90 km dan mengambil masa 1 jam 30 minit.

Lokasi Taman Negara Gunung Gading adalah seperti dibawah :

4. Air Terjun Jangkar 

jangkar

Air Terjun Jangkar terletak di antara Lundu dan Sematan, 2 jam perjalanan dari Bandaraya Kuching. Anda juga perlu berjalan mengikuti hiking train sebelum sampai ke Air Terjun Jangkar ini. Bayaran masuk dikenakan oleh penduduk tempatan untuk tujuan penyelenggaraan.

Lokasi Air Terjun Jangkar adalah seperti di bawah :

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

A Part Of Borneo Digital